Школу молодого вченого Інституту

 Школа молодих вчених Дніпропетровської області за 3 роки стала справжньою системою підвищення особистої й професійної ефективності молодих науковців, і важливо транслювати цей досвід на рівень ВНЗ та НДІ для того, щоб охопити якомога більшу кількість молодих дослідників. Так, у грудні 2012 року на базі Ради молодих вчених ДУ “Інститут гастроентерології НАМН України”, було створено Школу молодого вченого інституту, яку очолив кандидат  медичних наук, заступник директора з наукової роботи Володимир Ізотович Діденко.

    Метою створення Школи було посилення мотивації молодих вчених до наукової діяльності, а також передача молодим вченим інституту досвіду колег, нових практичних знань у галузі медичного менеджменту.

 

 На щомісячних засіданнях молоді вчені слухають тематичні лекції, при цьому на кожній зустрічі відбуваються заняття із самоорганізації, тайм-менеджменту, особистісного розвитку та формування лідерських якостей. Тематику лекцій з особливо нагальних питань для молодих співробітників обирають колегіально на засіданнях разом з головою Ради молодих вчених ДУ “Інститут гастроентерології НАМН України”. На даний момент до складу Школи входять 17 вчених. Виходячи з вже проведених засідань, найбільше наукову молодь цікавлять питання з грамотного використання сучасних програмних продуктів, необхідних для системного аналізу даних та самовдосконалення, вміння грамотно представити науковий матеріал в відповідній області наукових інтересів в статтях, тезах та доповідях на семінарах та конференціях, розвитку лідерських якостей.

   Атмосфера таких зібрань дозволяє молодим вченим активно спілкуватися між собою, обговорювати складні клінічні випадки, піднімати питання, що їх цікавлять.

   Молоді науковці за невеликий період існування Школи вже встигли ознайомитися з роботою та особистим здобутком таких видатних постатей, як: Стівен Кові - salfe-made man, визнаного авторитета в області лідерства, спеціаліста в сімейних та організаційних проблемах, викладача та співзасновника компанії FranklinCovey Co.; Даг Від, Джон Годзіч та Джон вон Ейкін, які є видатними діячами в сфері дистриб'юторського бізнесу, що допомагають створити кожній людині, що працює в команді, індивідуальну концепцію розвитку.

  На січневому засіданні відбувалася гаряча дискусія з приводу місії та основних цінностей наукового інституту, оскільки кожен з науковців, усвідомлюючи важливість питання, мав свою особисту думку. До основних місій, що були запропоновані для інституту можна віднести: "Ми працюємо на благо Вашого здоров'я!"; "Ми працюємо, щоб зберегти і покращити здоров'я Людини, постійно збільшуючи ефективність діагностики, надаючи висококваліфіковану медичну допомогу"; "Arte et humanitate, labore et scientia!"         ("Творчістю і людяністю, працею і знанням поліпшуємо Ваше здоров’я!"). Головними цінностями було визнано здоров'я людини, професіоналізм, індивідуальний підхід до кожного, працелюбність, надійність, доброзичливість до колег та пацієнтів.

   Отримуючи необхідні знання, підготовлена молодь ставатиме більш активною у вирішенні завдань, що гостро постають перед сучасною медициною та якісною діагностикою. За рахунок постійного підвищення кваліфікації лікарів-науковців допомога пацієнтам завжди буде висококваліфікованою та відповідатиме сучасним вимогам, а діагностика особливостей патологій шлунково-кишкового тракту неухильно збільшуватиме свою ефективність.